Bloggeditorer som suger, del 2: MarsEdit

Jeg har ennå ikke gitt opp å finne en blogg-editor for Mac som ikke suger. Den forrige kandidaten var PixelPumper, et amatørmessig gratisprogram som snart viste hvor håpløst det egentlig var. Bort med det.

Nå tester jeg MarsEdit, et kommersielt produkt som mange skryter av. MarsEdit var enkelt å sette opp, fant bloggen min og fikk meg logget inn der helt OK. Den fant alle gamle postinger og lar meg redigere på eksisterende eller lage en ny – den siste funksjonen tester jeg akkurat nå.

Editoren i MarsEdit er .. basic. Det er ingen redigeringstoolbar med ikoner og valg for å formattere tekst som vi er vant til fra andre editorer, i stedet er det en dropdown-meny i hoved-toolbaren som heter “Format” (og speiler en vanlig meny som heter det samme), og du må klikke på den og så velge fra menyen eller en av de fire submenyene som detter ned. Jeg aner ikke hvorfor de har gjort redigeringsvalgene såpass vanskelig tilgjengelige, det kan være et forsøk på å vennlig men bestemt peke deg i retning tastekombinasjonene som gjør de samme tingene som du finner i menyen. Eller det kan være at de ikke er spesielt flinke utviklere.

No class act

MarsEdit er en “generisk” blogg-editor, dvs. den skal være i stand til å fungere som editor for en rekke ulike bloggplattformer. Jeg bruker WordPress, og oppdaget kjapt en svakhet ved denne generelle tilnærmingen. Hvis man i MarsEdit legger inn et bilde og setter en justering på det, f.eks. at det skal flyte til venstre, lager MarsEdit HTML-kode som inneholder et <img>-element med style=“float: right”. Dette er i og for seg kode som gjør jobben, men det er ikke den koden WordPress forventer – den bruker selv class=“alignleft” for å gjøre samme jobben.

MarsEdit forstår heller ikke WordPress’ klasser for bildejustering hvis du redigerer på en eksisterende artikkel, men legger sin egen style-baserte markup i tillegg til den class-baserte, og dermed blir alt bare tulliball.

Det betyr at enten bruker man bare MarsEdit som editor, eller så gjør man det ikke. La oss se hva jeg velger.

MarsEdit har en “preview”-funksjon som virker litt merkelig, siden den viser deg et popupvindu med en “forhåndsvisning” som er akkurat lik det du ser i editorvinduet. Jeg hadde trodd knappen heller ville lagret postingen som en utkast på serveren og vist meg den i en nettleser. 

Den har en “Save as Draft”-knapp som tilsynelatende ikke gjør noe som helst.

“Send to Blog” laster postingen opp til serveren din, men pass på, for default Post Status er “Published”, så hvis du ikke er helt ferdig første gang du lagrer må du passe på å endre statusen, hvis ikke er utkastet ditt live ute på bloggen din. Teit.

Det er en del andre features i MarsEdit, blant annet muligheten for å opprette nye blogger. Men jeg har allerede konkludert med at MarsEdit ikke er noe for meg, så jeg avrunder her.

Det jeg testet var en 30-dagers testversjon av MarsEdit 3, som ellers koster 280 kroner i App Store. Ikke aner jeg hvorfor folk betaler det for denne editoren – det er mulig at den fungerer mye bedre med andre bloggplattformer.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *